Sovos, 2021 SGK Teşviklerinde Gelinen Güncel Durumu Değerlendirdi

Mayıs 23, 2022

Vergi uyumluluğu ve vergi yazılımları konusunda dünya çapında lider konumundaki Sovos, sonlanması öngörülen ve yeni başlayacak olan SGK teşvikleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Sovos, 15 Haziran’da düzenlediği webinar ile; 2021 yılı içerisinde yararlanılabilecek güncel teşvikler, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakit Ücret Desteği sürelerinin uzatılma ihtimali, 7252 ile 7256 no’lu teşviklerin güncel durumu, Faaliyetine Ara Verilen Sektörlere Yönelik Teşvikler (7316-7319) ve KOSGEB/İŞKUR Kaynaklı Ücret ve Mesleki Eğitim Destekleri gibi merak edilen konulara açıklık getirdi.

Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yarısından fazlasının da dahil olduğu 8000’in üzerinde şirkete, tamamlayıcı ve süreklilik arz eden vergi uyumluluğu çözümleri sunan Sovos’un 15 Haziran’da düzenlediği webinarda Kovid-19 salgınının şirketler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmayı amaçlayan SGK teşviklerindeki son durum ve yeni teşvikler ele alındı.
“2021 SGK Teşviklerinde Güncel Durum” başlığıyla düzenlenen webinara konuşmacı olarak Sovos Türkiye Satış Direktörü Ali Bulut ile Sovos’un iş ortaklarından Cobus İş Geliştirme Kurucusu, SGK ve İŞKUR Teşvik Danışmanı Kemal Sakin katıldı.
SGK’nın mevcut ve devam edecek olan teşviklerini değerlendiren Sovos Türkiye Satış Direktörü Ali Bulut konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

“Vergilendirme, işlem uyumu için sürekli kontrol, vergi raporlama ve vergiye ilişkin daha pek çok konuda eksiksiz ve bağlantılı çözümler sunan Sovos; SGK teşvik konularının çözümünde de karmaşık teşvik hesaplamalarına son vererek hızlı ve kolay hesaplama, geçmiş dönem teşvik tutarlarını hata payı bırakmadan belirleme ve bu sayede personel sayısını artırırken eş zamanlı olarak maliyetlerden tasarruf etmeye yönelik pek çok fayda sağlıyor. Bu da özellikle içerisinden geçmekte olduğumuz dönemde kurumlar için büyük önem arz ediyor. 7252 ve 7256 teşvikleri, Kovid-19 sebebiyle yaşadığımız pandemi döneminde tüm müşterilerimiz için bir can suyu oldu. Sovos olarak müşterilerimizi bu teşviklerden yararlandırırken, aynı zamanda SGK’ya yapılan bildirimler ve başvurularda da danışmanlık yaptık. Müşterilerimizin hatalı başvuru ve bildirim yapmalarını önleyerek mağdur olmalarına izin vermedik.”

Şirketlerin 2021’de yararlanabileceği güncel teşvikler nelerdir?

SGK teşvikleri birçok şirketin personel maliyetlerinden tasarruf ederek kazancını artırdığı önemli bir yol olduğunun vurgulandığı webinarda, çalışan sayısında herhangi bir sınırlama olmaksızın, küçük ve büyük ölçekli tüm işletmeler her ay sigortalı çalışanları için yatırdığı sigorta priminde teşvik, destek ve indirimden faydalanarak personel maliyetlerinden tasarruf edebileceği konuşuldu.
Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında geçtiğimiz yıl özel şirketlere birçok destek sağlayan SGK, 2021 yılında da; Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik, İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayanların İstihdamına Yönelik Teşvik, İlave İstihdam Teşviki gibi geçmişten gelen teşviklerin süresini uzatarak ya da yeni teşvikler oluşturarak desteklerini sürdürecek.

Teşviklerde Güncel Durum

Normalleşme Desteği: Normalleşme Desteği kapsamında; 1/7/2020 tarihinden önce başvurarak yeni koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanmaktadır.
Artı İstihdam Prim Desteği: 2019/Ocak ila 2020/Nisan aylarında/dönemlerinde en az sigortalı çalıştırılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek sigortalıların prim ödeme gün sayılarının 53,67 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda işverenlere prim desteği sağlanmaktadır.
*Ek Kurallar: İşveren, destekten yararlanan sigortalıların yarısından her birini, bu maddenin uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, destek kapsamına girenlerin destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlüdür.

Faaliyetine Ara Verilen Sektörlere Yönelik Teşviklerde Son Durum

Webinarda, SGK’nın 2021-14 sayılı Genelgesi çerçevesinde 7316 Kanun numaralı “Faaliyetine Ara Verilen Sektörlere Yönelik Teşvik” olarak isimlendirilen prim teşviki hakkında detaylı bilgiler de ele alındı. Bu kapsamda şirketlerin bu prim teşvikinden yararlanma şartları şu şekilde belirtildi:

• NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasına göre 56 kodunda, 61.90.05, 85.51.03, 93.11.01, 93.12.07, 93.13.01, 93.19.05, 93.21.01, 93.29.02, 93.29.03, 96.02.01, 96.04.01, 96.04.02 veya 96.04.03 kodunda faaliyet göstermesi;
  • 2021/Mart ayında 4447 sayılı Kanun kapsamında bildirilen sigortalıların 2021/Nisan ve Mayıs aylarına/dönemlerine ilişkin olması,
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

Teşvik kapsamına giren işyerlerinde, 2021/Mart ayında 4447 sayılı Kanun kapsamında bildirilen (işsizlik sigortasına tabi olan) sigortalıların 2021/Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin olmak kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 82. Maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı (%37,50) tutarında destek sağlanacaktır.

49 veya Altında Sigortalı Çalıştıran İşyerlerine 5 Sigortalıya Kadar Yeni Prim Desteği

2021/Mart ayında 49 veya altında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerine yönelik, en fazla 5 sigortalıdan dolayı yararlanabilecekleri yeni bir prim desteği getirilmiştir.
Yararlanma şartları:

• İşyerinin 2021/Mart ayında SGK’ya bildirilen sigortalı sayısının 49 veya altında olması,
  • Destekten yararlanılacak sigortalının 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması veya mevcut sigortalının 2021/Mart ayında en az 20 gün süreyle 4447 sayılı Kanunun geçici 24, geçici 27 veya geçici 28. maddeye istinaden nakdi ücret desteğinden yararlandırılıp normal çalışma süresine döndürülmüş olması,
  • 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında yeni işe alınan sigortalıdan dolayı destekten yararlanılacak ise sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki yılda işyerinden bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olması,
  • Yeni işe alınan sigortalıların işe alındıkları aydan önceki üç aylık sürede 10 günden fazla 4/a veya 4/c kapsamında sigortalı olmaması, ayrıca isteğe bağlı sigortalılık hariç 4/b kapsamında sigortalı olmaması.

Süresi devam eden teşvikler nelerdir?
Engelli Sigortalı İstihdamına Yönelik Teşvik, 4/B (BAĞ-KUR) 5 Puan Teşviki, Genç Girişimci Teşviki, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar Uyarınca Uygulanan Teşvik ve Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvikler, SGK tarafından devam ettirilen teşvikler olmuşlardır.

KOSGEB ve İŞKUR kaynaklı Ücret ve Mesleki Eğitim Destekleri

• Nitelikli Eleman İstihdam Desteği
  • İşbaşı Eğitim Programı

Şirketlerin Yararlanabileceği Diğer Teşvikler:

• İşsizlik ödeneği alanların istihdamı halinde uygulanan prim teşviki (15921)
  • Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası İşveren Hissesi Teşviki
  • Kültür Yatırımları ve Girişimleri Hakkında Uygulanan Sigorta Primi Teşviki (55225-25225)
  • Sosyal Hizmetlerden Faydalanan Çocukların İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik (02828)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi

İlgili webinar kaydına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Link: 2021 SGK Teşviklerinde Güncel Durum

Sovos Hakkında

Sovos, vergilendirme, işlem uyumu için sürekli kontrol, vergi raporlama ve vergiye ilişkin daha pek çok konuda eksiksiz ve bağlantılı çözümler sunarak vergide dijital dönüşümün getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Şirket, yarısı Fortune 500 listesinde yer alan ve 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteren 8 binin üzerinde müşterisine çözümleriyle destek olmaktadır. Sovos’un SaaS ürünleri ve Sovos S1 Platformu çok sayıda profesyonel iş uygulaması ve devletlerin yasal uyum süreçleriyle entegredir. Londra merkezli Hg bünyesinde faaliyet gösteren Sovos’un Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Avrupa’da ofisleri mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için www.sovos.com/tr web sitesini ziyaret edebilir, Sovos’u LinkedIn ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz.

Sign up for Email Updates

Stay up to date with the latest tax and compliance updates that may impact your business.

Additional Press Releases

Türkiye Vergi Uyumluluğu
May 23, 2022
Sovos, İstanbul merkezli e-dönüşüm vergi uyumluluğu şirketi Digital Planet’i satın aldı